Op deze pagina vind je een overzicht van wat ik doe in mijn werk & wat mijn expertise is. Zo ontdek je ook wat ik voor jou kan betekenen. Wil je ontdekken hoe ik je kan helpen, ga dan meteen naar mijn aanbod.
Product discovery and validation
Voordat ik aan een oplossing werk, wil ik begrijpen wat het probleem is en voor welke doelgroep het relevant is. Deze aanpak zorgt ervoor dat ik verkennend ontdek wat klanten en eindgebruikers willen en vooral waarom ze dat willen. Ik valideer aannames en leer van klant - & gebruikersfeedback wat als waarde wordt gezien en ervaren. Elke iteratie van product discovery & validation geeft waardevolle inzichten om gefundeerde beslissingen te nemen.
Bedrijfsproces analyse
Met een klantgerichte benadering en een gestructureerde aanpak, help ik organisaties om hun bedrijfsprocessen te doorgronden en te verbeteren. Processen uitwerken vind ik een boeiend onderdeel van mijn werk. Het uitwerken van processen bevordert de communicatie tussen verschillende afdelingen en stakeholders, wat leidt tot betere samenwerking en betrokkenheid.
Van analyse naar inzicht en waarde creatie
Mijn expertise is een combinatie van business analyse, proces analyse, informatie analyse en waarde creatie op een wendbare wijze. Deze 5 waarden helpen mij om succesvol te zijn in wat ik doe: openheid, moed, respect, focus en commitment. Op LinkedIn lees je over mijn werkervaring, daar vind je ook de aanbevelingen die ik van opdrachtgevers heb ontvangen.
Productvisie of productdoel
Door de jaren heen heb ik geleerd hoe vanuit strategie en missie een productvisie en productdoel samen te stellen. Zodat het duidelijk wordt voor mensen wat de productvisie en het productdoel inhouden, wat de businesswaarde ervan is en vooral waarom het zo belangrijk is. Het maken van een roadmap of storymap hoort erbij om de productvisie te concretiseren. Deze tips pas ik ook zelf toe in mijn werkwijze.
Een initiële product backlog samenstellen
Ik heb veel beginnende product owners geholpen met het samenstellen van een initiële product backlog. Al doende heb ik geleerd wat het beste werkt (en ook wat niet werkt). Ik heb dankzij mijn jarenlange ervaring veel praktische tips verzameld. Dit zijn concrete en toepasbare tips die ik zelf ook toepas. Bijvoorbeeld hoe je een 1e MVP (minimum viable product) bepaalt met een grote groep stakeholders met diverse belangen.
Product backlog refinement (+tips)
Een van mijn favoriete activiteiten is het verfijnen van de product backlog. Waarom? Omdat ik graag mensen help om zaken te verhelderen. Helderheid in requirements geven is een proces op zich. Door mijn kennis & ervaring heb ik concrete tips verzameld hoe in een agile gerichte aanpak (zoals scrum) requirements te verfijnen. Dat gaat niet altijd zonder meer. Vaak gaat daar een proces aan vooraf om eerst het vertrouwen van mensen te verdienen. Is dat gelukt, dan uit dat zich in doelgerichte & succesvolle product backlog refinements !
Expert review (agile) requirementstechnieken
Je mag me alles vragen over (agile) requirementstechnieken, welke je wanneer toepast, waarom je ze toepast, hoe of wat je wilt verbeteren.
Een DEEP product backlog, hoe DEEP-criteria cruciaal zijn voor de rol van de product owner, (3C-User) Stories, Epics, Features, Acceptatiecriteria, INVEST, SPIDER, Scrumwaarden, DoD, DoR, ... etc.
Wat is het (verschil), wat doe je wel, wat laat je weg, wat is just in time.
Ik vind het belangrijk dat je inzicht en concrete handvaten meekrijgt die je meteen kunt toepassen in jouw praktijksituatie.
Thema sessie
Wil je kennis en ervaringen delen of inspiratie opdoen over een specifiek (agile) requirements gerelateerd onderwerp? Zoals wat de rol van een analist is in agile, wat de impact van AI is op de rol en werkzaamheden van analisten, hoe je in agile de juiste requirements ontdekt en agile samenwerkt. Of wil je een verdieping in wat business- & informatie analyse specifieke concreet behelst of wat requirements elicitatietechnieken zijn? Ik geef soms ook gastcolleges over agile requirements in de praktijk of als spreker op online netwerk events.
Documentatiesoorten
Welke documentatiesoorten zijn er als je requirements uitwerkt in een agile scrum werkwijze? Welke diepgang gebruik je als je requirementsdocumentatie maakt? En hoe ga je om met al die verschillende documentatiesoorten in een agile werkwijze? Ik geef je tips en inzichten hoe je omgaat met documentatie. Ik help je om dit terug te brengen naar een minimale set van documenten. Kennis sluit je niet op in documenten, je houdt het levend in de hoofden van mensen.
Inzicht in wat je rol als Product owner (PO) echt inhoudt
De rol van de product owner is geen sinecure. Wat houdt die rol van de product owner precies in? Welke verantwoordelijkheden krijg je met die rol? Wat zijn je plichten, naast je zgn. 'rechten'. Hoe ga je hiermee om, welke attitude hoort erbij, hoe kom je als PO geloofwaardig over bij teams en stakeholders? Wat de rol van de PO eigenlijk inhoudt en hoe ermee om te gaan is een ervaring die zich gaandeweg ontrafeld. Geen succes zonder meer gegarandeerd en het is vooral een kwestie van leren door te doen. Dat is ook mijn persoonlijke ervaring ;)